Gevulde speculaas

Bak zelf je eigen gevulde speculaas

Het recept van (gevulde) speculaas is hetzelfde als van kruidnootjes. Je kunt het dus ook heel gemakkelijk zelf maken. Voor gevulde speculaas heb je uiteraard wel wat extra ingredienten nodig en het deeg moet langer in de overn. Het deeg maken kost maar 10 minuten, daarna moet je het in de koeling even laten rusten. Je kunt dan verder gaan met de bereiding van de vulling.

Ingrediënten deeg:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram donkere basterdsuiker
  • 100 gram koude boter of margarine
  • 4 eetlepels melk
  • 4 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • halve theelepel zout

Ingredienten vulling:

  • 200 gram amandelspijs
  • 2 eetlepels (koffie)room
  • 2 eidooiers (het eiwit bewaren)

gevulde-speculaas

Bereidingswijze:

Snijd de boter in kleine blokjes en doe ze vervolgens met de rest van de ingrediënten in een kom.
Kneed met koude handen alles goed door elkaar, de boter moet goed gemengd worden. Eerst wordt het een korrelig geheel, maar als je door blijft kneden wordt het samenhangeld en glimmend. Leg het dan even in de koeling om te rusten.

Neem de amandelspijs en roer daar in een kom de eidooiers en de room door.

Als het deeg een uur heeft gerust neem je het uit de koelkast en rol je het uit op een gebloemd aanrecht. Maak twee plakken van gelijk gewicht, maximaal 1 cm. dik. Zorg dat ze hetzelfde formaat hebben, een maat die op de bakplaat past. Neem de bakplaat en vet deze in, of leg er bakpapier op. Leg de eerste plak erop en bestrijk deze met eiwit. Strijk vervolgens de amandelspijs erover uit. Neem de tweede plak deeg en strijk ook hier eiwit over aan één kant. Leg die kant vervolgens op de amandelspijs.

Zet de bakplaat iets onder het midden in de oven, die je voorverwarmd hebt op 175 graden. Na 40 minuten is de speculaas gaar en kun je hem op de bakplaat laten afkoelen. Voordat hij helemaal koud is kun je hem het beste alvast snijden in porties en daarna: lekker opeten!

Eet smakelijk!