Pepernoten

Bak zelf je eigen pepernoten

Pepernoten zijn wezenlijk iets anders dan kruidnootjes. Je ziet ze niet zo veel meer in de strooizakken van de Zwartepieten omdat veel kinderen ze te groot en te taai en dus niet lekker vinden. Maar als je er wel van houdt: je kun je met enige inspanning best zelf maken. Het deeg maken kost ongeveer 15 minuten, daarna even bolletjes draaien. Vervolgens 15-20 minuten in de oven op 160 graden en dan heb je je eigen oudhollandse pepernoten.

Ingrediënten:

  • 200 gram bloem
  • halve theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 150 gram vloeibare stroop
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • halve theelepel gemalen korianderzaad

pepernoten

Bereiding:

Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom. Maak dan een kuiltje en giet daar de stroop en de specerijen in. Dan moet je alles vanuit het midden goed roeren. Maak zo een stevig deeg. Smeer een bakblik in met een beetje boter. Maak dobbelsteentjes van het deeg en leg die op het blik. Bak de pepernoten in een niet te warme oven (160°C) in een dik kwartier lichtbruin en gaar.